Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
www i non-www verzije adresa te parked domene

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> SEO
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mumar Gadafi
Guest





PostPosted: 09.04.2006 23:28    Post subject: www i non-www verzije adresa te parked domene Reply with quote

<snip>
jel to neki pozdrav ovdje?
<snip>
je?

Onda <snip>

A sad ontopic:
citao sam i na blogu onog nekog developera iz Googla, ne znam kako se o o zove, neki Mike valjda, da trazilice razicito gledaju npr. adresu http://domena.com/index.html
i http://www.domena.com/index.html
(mene sad zanimaju amo te dvije opcije).

Je li to stvarno tocno? (vidim da ini vi na mi3dot nemate to bas najbolje rijeseno)

Zna li tko što praksaa kaze o tome.
Ako ima nekakve veze, ja bi naravno volio da mi svaki pouta kada mi netko na sajt dodje s adresom bez www, da ga automatski redirekta na adresu sa www dijelom, ako me pratite.
Sad, znam da je najbojlji nacin za to da se napise samo jedan redak u .htacces fajkl i stvar j rijesena. Medjutim, nekak moj hosting provider ne odgovara na moju molbu u vezi toga, a i nisam siguran da li je uopc na linuxu ili windowsu (u windowsu nema tog htacces, ne?).

E sad, ja sam si mislio in staviti ovakvu skripticu na primjer, koja ijepo radi:
if (self.location.hostname.indexOf('share-international.net') >= 0) window.location = 'http://www.share-international.net/hrv/';

Medjutua, citam tu u tutorialu da treba izbjegavati javascript redirecte (nekak sam malo sumnjicav prema tome, mislim da to vrijedi sam ako se radi nesto nedopusteno s javascript rediektima).

------------------------

Druga stvar koja me zanima (bit ce ovo pozamasan post) je to da bi uveo jos jednu domenu za sajt. Mislim da imam utemeljene razloge za to. Na sajt s domenom .net uveo bi parked domenu s .hr vrsnom domenom (vec sam je registrirao), zato da mi je google.hr pronalazi pori svim opcijama.

E sad, znam da je duga lopta, ali zna li tko iz prakse bi li to imalo kakvih neugodnih nuspojava spram google rankinga, tj., da se bolje izrazim, mjesta na kojima ce stranice sajta izlaziti medju rezultatima. (kazem tak, jer sam otprije totalno zbunjen oko tih PRova, racinanja, gdje se to vidi a gdje ne, itd, pa sve stranice imaju PR 0, ili kaj ti ja znam).

Dakle, uglavnom, na sajt bi se trebalo moci doci s dvije domene, jedna .net i druga .hr , je li to stetno za google ranking?
Back to top
Adrian



Joined: 02 Apr 2004
Posts: 692
Location: Around & about

PostPosted: 10.04.2006 01:45    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

1. Postavio si dosta pitanja ispod, a pošto nisam stručnjak neću se praviti pametan. Samo ću napomenuti da ti dodatna domena može trebati eventualno za fonetsku pokrivenost (kick ili kik i slične anglosaksonske riječi). Što se tiče page rank-a, uvjeren sam da ti ništa dobrog neće donijeti. Ako je stranica rađena kvalitetnim html-om, ako je sadržaj primjeren, onda tu ne možeš puno dobiti drugom domenom.

Nisam siguran, ali negdje u podsvijesti mi zvuči da preusmjeravanje www -> no www ili obrnuto može doprinijeti nešto sitno možda, ali mi je opet čudno da jedan googleov algoritam koji je iz dana u dan sve moćniji, ne može pretpostaviti da se radi o istoj adresi. Kao da potpis velikim i malim početnim slovom nije isto. Rolling Eyes

2.
Quote:
zato da mi je google.hr pronalazi pori svim opcijama.


Da google.hr pronalazi bolje hr domenu? Ajd objasni, prvi put čujem....

_________________
The quest for certainty blocks the search for meaning. Uncertainty is the very condition to impel a man to unfold his powers.
http://origami.hr
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Guest






PostPosted: 10.04.2006 02:32    Post subject: Dojadio mi nick Gadafi Reply with quote

Kada se uključi skroz desna opcija na google.hr onda pornalazi SAMO sajtove koji se ILI hostaju na geografskom području Hrvatske ILI imaju .hr vršnu domenu. (Ne kuzim samo zasto radi boljeg nformiranja korisnika to i ne napišu negdje ispod te opcije. ovako su korisnici u zablludi i ne znaju na koji im se način ograničava traženje).

Dakle, moj sajt je na .net vršnoj domeni, a server je u Sloveniji, i stoga ga se s tom ukljucenom opcijom ne moze pretrazivati.


Sto se tice dodatne domene, ja ni nisam mislio s tim nista dobit, u vezi pretrazivaca, tj. da, misio sam dobit da udje u tu trecu opciju petrazivanja, buduci da ce imati .hr vrsnu domenu (barem se nadam tome). A i .hr domena, share-hrvatska.hr, bi bila malo kraca od share-international.net/hrv, pa bi lakse uklopila na informativne materijale, letke i ostalo.

No, nedavno sam nbas primijetio da se pocela zbivat cudna stvar (mozda mi to ovori da ne treba nista prtjlat)

Pola stranica mi indeksira ko www.share-int...., a pola samo ko share-interna....

Sve je pocelo kada sam upisao u googlov diektorij valjda, ime domene bez www.

I onda sam nedavno procitao o tome, da razlicito gleda www i non-www oblike, i poceo malo ispravljati po nekim vanjskim sajtovima ulazne referrer-linkove (premda je i prije bilo raznoliko, i www, i non-www vanjskih linkova na sajt, i to dosta njih). I tek mi je sada, ne znam ni zasto ni kako, poceo indeksirati i www onlik. Ne znam ni kako ni zasto. Evo provjerite sami, iako ne znam kakvo ce stanje biti kada vi kliknete na link.

http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=maitreja&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=share+international&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=share+hrvatska&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Nekak mi se cini da mi je sajt nekako mis e cini da je sajt poceo lagano ulaziti u sandbox (il su mi se poceli svetit zbg toga sto pisem o googlu Smile ).
Dosta dugo vremena godinu i više, mi je taj sajt Share Hrvatska bio medju prvih deset rezultata za kljucnu rijec Hrvatska, ispred Microsofta, IBM-a, HDZ-a i brojnih drugih institucija. NO sve te stvari u vezi google su cini i se u ovom primjeru pomalo i gubljenje vremena, jer je sadrzaj dosta kvalitetan (ajmo reci, barem za sto se tice pretrazivaca, i jedinstven, te ga se mmnogo citira i stavlja linkove na njega).
A i pojma nemam koje bi bili ciljani kewwordi za taj sajt.

Evo, za keyword meditacije mi je jedna straica na osmom mjestu : http://www.google.com/search?hs=yK5&hl=en&client=opera&rls=en&q=meditacija&btnG=Search&lr=lang_hr

Ne znam, nešto se počelo mijenjati otkad sam nedavno uploado ponovno cijeli sajt, samo sam malko promijenio izbornik i dva tri linka u njemu.

Najviše me zanima mislite li da bi bilo dobro staviti skriptu if (self.location.hostname.indexOf('share-international.net') >= 0) window.location = 'http://www.share-international.net/hrv barem na index stranicu (jer kroz nju najvise usera prodje, a jednom kad su na www.obliku adrese domene, onda i ostaju na njemu), i bi li bilo kakve stete od uvodjenja jos jedne domene.
Back to top
Guest






PostPosted: 10.04.2006 02:40    Post subject: Reply with quote

Quote:
Nisam siguran, ali negdje u podsvijesti mi zvuči da preusmjeravanje www -> no www ili obrnuto može doprinijeti nešto sitno možda, ali mi je opet čudno da jedan googleov algoritam koji je iz dana u dan sve moćniji, ne može pretpostaviti da se radi o istoj adresi. Kao da potpis velikim i malim početnim slovom nije isto.


I meni je to za nevjerovati, al eto tak vam je to, on jednu fizicku stranicu, prema najvecim strucnajcima iz saog googla (ak se to nnije u mjesec dva promijenilo) moze pamtiti u 4 ili vise oblika.
Tako da i webmasteri trebaju paziti kako unutar sajta linkaju stranice, najbolje je u HTML-u recimo umjesto ../index.htm pise samo ../ . Zaboravio sam kako se to zove, to područje optimizacije, ima i neko posebno ime.
Back to top
Adrian



Joined: 02 Apr 2004
Posts: 692
Location: Around & about

PostPosted: 10.04.2006 02:47    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Što se tiče promjene pozicije na google-u, nije sandbox, ne brini. Sandbox je kad te nema nigdje u pretrazi (zar ne?), a to vidim nije slučaj.
To bih najjednostavnije okarakterizirao kao prilagodbu iliti napredak googleovog algoritma pretrage. Kao što sami ističu stalno ga mjenjaju i unaprijeđuju. Stoga nije realno očekivati da ti sajt godinama stoji među prvih deset za pojam hrvatska, a nema nikakve direktne veze sa hrvatskom, tj. nije stranica o hrvatskoj, niti sa servisnim informacijama o hrvatskoj ni ništa slično. To je čisto normalno, po meni barem.

_________________
The quest for certainty blocks the search for meaning. Uncertainty is the very condition to impel a man to unfold his powers.
http://origami.hr
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BS
Guest





PostPosted: 10.04.2006 08:02    Post subject: Reply with quote

Da se malo ubacim jer imam osjećaj da ide u krivom smjeru Smile

1.) Što se tiče redirekta:

http://www.mattcutts.com/blog/seo-advice-url-canonicalization/ (orginal od strane Googlea)
http://www.seo.hr/blog/4 (hr verzija)

Stvar je u tome, da za svaki različiti url server može dati drugačiji sadržaj zato je tome tako. Jedini ispravni redirekt je 301, inače nemaš nikakve koristi što se tiče PR. Javascript je loša ideja. Sve ostalo je loša ideja.

Nije problem u tome da to Google ne može riješit, on to riješava, samo niste baš primjetili, potrebno je određeno vrijeme da Google odabere koju od slijedećih verzija da prihvati kao pravu, to se u većini slučajeva određuje prema tome kako vas drugi linkaju i kako sami sebe linkate kroz sajt, ako većinom vas drugi linkaju bez www i vi sami sebe tako, tako će vas i Google indeksirat, vrijedi i obrnuto. Problemi nastaju kada sami sebe linkate na razne načine, pa vas i drugi malo polinkaju tako i dođe do problema. Npr. ako vam je domena www.domena.com, nemojte nigdje u sajtu linkati početnu sa www.domena.com/index.php jer to su različiti linkovi koji pozivaju isti sadržaj.

2.) Što se tiče rejtinga za hr pretraživanje, nadam se da nećeš podići isti sajt na .com i .hr domenu jer će ti jedan bit baniran sa vremenom. Također i razlog zbog kojeg to želiš napraviti baš i nije najbolji jer ako želiš bit dobar na google.com, google.hr i na onu zadnju opciju onda se potruditi nabavit linkove što više linkova sa hr govornog područja i hostaj kod nas i stvar riješena. Istina je da utječu i GEO faktori, ali linkovi su linkovi.
Back to top
BS
Guest





PostPosted: 10.04.2006 08:15    Post subject: Reply with quote

Još sam nešto zaboravio reći, pretraživanjem bez www za site:domena.com se dobivaju sve indeksirane stranice, uključujući i sve poddomene, npr.:

http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=site%3Amojblog.hr

dok sa www verzijom se dobiva samo sa www verzije:

http://www.google.com/search?hl=en&lr=&q=site%3Awww.mojblog.hr

Ista stvar vrijedi i za link:domena.com. Najkvalitetnija opcija da se izbjegnu problemi je korištenje www verzije.

<snip> i tebi Smile
Back to top
keye



Joined: 24 Nov 2003
Posts: 2465
Location: Paris - France

PostPosted: 10.04.2006 09:59    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

BS wrote:


2.) Što se tiče rejtinga za hr pretraživanje, nadam se da nećeš podići isti sajt na .com i .hr domenu jer će ti jedan bit baniran sa vremenom. .


o ko da te nebo poslalo pa skuzajte sto se ubacujem na ovo:
imam slijedeci problem:
jedan sajt dobro pozicioniran na googleu i jedan friski koji je jos pod ppc.
stvar je u tome da stari i novi sajt imaju istu tematiku ali je moj klijent prodao staro poduzece i otvorio novo (u principu sve je isto sam mu je promijenio ime i jako malo izgled sajta).
tako da smo se jedno vrijeme furali na dva razlicita sajta i dva poduzeca sa istim proizvodima (a klijent je uvijek bio isti).
e sad:
klijent hoce da mu stari sajt nestane i da mu stavimo ovaj novi na staru adresu (koja je dobro referencirana) i ja se sad pitam: a sta cu s ovom domenom koja mi drzi novi sajt i koja je pod ppc??
da je bacim ili sta jer ako ne imati cu dva identicna sajta na dvije adrese Confused

ako se nije skuzilo recite Rolling Eyes

_________________
Google is a blind person
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BS
Guest





PostPosted: 10.04.2006 10:42    Post subject: Reply with quote

Uh jesi mi objasnila Confused

Znači imaš novu domenu sa novim sajtom koja je još pod PPC i staru domenu sa starim sajtom, i on sad želi da se novi sajt sa nove domene prebaci na staru domenu? Smile

Prebaciš novi sajt na staru domenu i zbrišeš novi sajt sa nove domene i postaviš 301 redirekt sa nove na staru domenu i problem riješen Wink
Back to top
keye



Joined: 24 Nov 2003
Posts: 2465
Location: Paris - France

PostPosted: 10.04.2006 11:23    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

je je dobro si skuzio Smile

ne da mi se gubit novu domenu jer sam chengala dobro linkove pa bi sad to trebalo sve ponovo odradit i obavijestit ljude da sajt ima drugo ime Confused
a nece me penalizirati zbog redirekta? Smile (idem sad to malo proucit)

_________________
Google is a blind person
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Guest






PostPosted: 10.04.2006 11:31    Post subject: Reply with quote

Da , izgleda jda ce biti to. Ja sam negdje oceo linkati sa www, i onda je i google to prepoznao i prihvatio (mada je i ranije bilo vanjskih linkova na stranicu sa www.)

Što se tiče imena domene, stavio bih je kao parked domenu, ne bi bili duplirani sadrzaji sajta. To mme zanima (a nekak mis e ne da sad mijenjati hosting sajta, kad je sad gdje se nalazi vec nekka sve sredjeno.)

Sto se tice redirekta 301, vec sam cuo mnogo o tome, no ako bi ogao netko ikako objasniti o cemu se tocno radi. Mnogo ljudi o tome govori, ali bas nigdje nisam nasao jasno ukratko objasnjeno o cemu se tocno radi tj. kako napraviti redirekt 301.
(To je dakle neki trajni redirekt, koji prenopsi i citav PR).

I da pjasnim, mene j eu ovo slucaju to s redirektom zanimalo prvenstveno da redirektam s nonwww oblika adrese na www-oblik adrese, dakle to nije neki redirekting u pravom smislu. Jel i za to najbolji redirekt 301. (Ja sma cuo da je za to najbolje nesto upisati u onaj .htacces gile, jedan redak ili dva, i problem rijesen - samo ne znam sto ako sajt nije na Linux hostingu)
Back to top
BS
Guest





PostPosted: 10.04.2006 11:44    Post subject: Reply with quote

Razmisli na ovaj način, starije domene imaju uvijek prednost, imaju uvijek starije linkove. Novije domene nemaju niti će imati dovoljan TruskRank mjesecima, drugim riječima, nova domena može imati daleko više linkova od konkurencije, a ne bi u top 10 jer je jednostavno nova, mora proći određeno vrijeme da bi dobila vrijednost u smislu starosti domene i u povjerenje u očima tražilice ili TrustRank (teško to prevest na hrvatski Smile )

Ja na tvom mjestu ne bih razmišljao uopće, već bi sve na staru domenu stavio, pogotovo ako je stvarno stara Smile. Ako si čenjđala linkove, možeš ih obavjestit i reći da starija domena već ima određenu vrijednost i da prelaziš na nju i da će oni time isto imat više koristi.

Ako napraviš 301 redirekt nema razloga za bilo kakvu kaznu jer je to normalna stvar, najgora stvar što se može dogoditi da ćeš malo morat pričekat da sve tražilice to shvate i indeksiraju te ponovno, mjesec ili dva recimo gruba procjena.

A možeš i po svome, nema ništa loše u tome, samo mislim da će ti malo duže trebat jer je nova domena.
Back to top
gadafi moamer



Joined: 08 Apr 2006
Posts: 11

PostPosted: 10.04.2006 11:45    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ispricavam se na mnogo gramatickih pogresaka. A i bar jedno pitanje iz proslog posta mi je suvisno (ocito je redirekt 301 pravo rjesenje i za taj moj problem, ali molio bih za jos neko dodatno ojasnjenje oko toga kako napraviti taj redirekt. )

Kad budem imao vremena, mislim da cu si na vecinu stranica staviti onaj base href, mislim da i to moze rijesiti dosta problema oko te kanonizacije. (recimo, ako vec zbog nekog razloga nmas redirekt 301 na ww-oblik adrese, jednom kada imas taj base href, ili pak javascript redirekt, ako korisnik i udje na non-www oblik, odmah ga prebaci na www oblik, odnsno dalje ce se po sajtu kretati s www-oblikom adrese - samo sto je redirekt 301 dakako za par razina bolji zbog PR-a i sveg ostalog)
Samo me zanima jedna stvar oko base href. Da li base href tag na nekoj stranici mora imati za atribut bas adresu te stranice, ili moze imati i, recimo adresu root direktorija?
Back to top
View user's profile Send private message
BS
Guest





PostPosted: 10.04.2006 11:51    Post subject: Reply with quote

Quote:
Sto se tice redirekta 301, vec sam cuo mnogo o tome, no ako bi ogao netko ikako objasniti o cemu se tocno radi. Mnogo ljudi o tome govori, ali bas nigdje nisam nasao jasno ukratko objasnjeno o cemu se tocno radi tj. kako napraviti redirekt 301.


Dao sam ti gore link kako i zašto to napravit:
http://www.seo.hr/blog/4

Evo još par kako to izvest:

How to redirect a webpage
ASP i ASP.net 301 redirect

Moraš znat na kakvom si serveru, ako ti hosting nije u stanju pomoć ili odgovor moraš čekat tjednima, ja bi rekao bye bye jer su to sitnice i vrlo brzo se te stvari riješe i svi hostinzi bi više manje to trebali podržavat.
Back to top
keye



Joined: 24 Nov 2003
Posts: 2465
Location: Paris - France

PostPosted: 10.04.2006 11:55    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

BS wrote:


Ja na tvom mjestu ne bih razmišljao uopće, već bi sve na staru domenu stavio, pogotovo ako je stvarno stara Smile. Ako si čenjđala linkove, možeš ih obavjestit i reći da starija domena već ima određenu vrijednost i da prelaziš na nju i da će oni time isto imat više koristi.
.


argh uvijek kad se hocu izvuc (bar malo) nema sanse Laughing
hvala Smile


ps. stara domena ima oko 4-5 godina

_________________
Google is a blind person
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
BS
Guest





PostPosted: 10.04.2006 11:56    Post subject: Reply with quote

Očito nisam bio dovoljan jasan Smile

Jedini ispravni način za redirekt za tražilice je 301 redirekt, sve ostalo je loša ideja, javascript redirekt je samoubilački redirekt.

Ako već želiš sa običnim linkom može i to, na ovaj način kako je to riješio i m.c sam:

http://www.mattcutts.com/
Back to top
keye



Joined: 24 Nov 2003
Posts: 2465
Location: Paris - France

PostPosted: 10.04.2006 12:18    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

aaaaaaaaaah ma taj redirect 301, to je ono sa htaccess??? Very Happy

uh da me muz vidi dobila bi po glavi Laughing

_________________
Google is a blind person
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
gadafi moamer



Joined: 08 Apr 2006
Posts: 11

PostPosted: 10.04.2006 13:00    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ok, hvala.

A što je s pitanjem parked domene, odnosno dodatne domene za sajt, u konkretnom problemu (google.hr i to)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> SEO All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group