Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
"Kad srce kaže dijete, kaže Maribor!"

 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Natječaji
View previous topic :: View next topic  
Author Message
aidevise



Joined: 30 Nov 2007
Posts: 128
Location: zg/smb

PostPosted: 07.07.2009 19:37    Post subject: "Kad srce kaže dijete, kaže Maribor!" Add user to your forum ignore list Reply with quote

ima li zainteresiranih da na temu "Kad srce kaže dijete, kaže Maribor!" dizajnira plakat?
Ukazuje se na to da ce veliki postotak hrvata i hrvatica (u najvecoj mjeri i onih koji jos UOPCE ne znaju da imaju taj problem jer ih djeca kao takva Razz ovaj cas opce ne zanimaju), nakon sto se takav ristriktivni Zakon donese, morati traziti svoju srecu u Sloveniji i okolnim zemljama (poljska i sl.)

place ni nagrade za ovo nema - rad biste poklonili populaciji hrvata koja se bori s neplodnoscu i bili biste drustveno odgovorni
pomozite im da ukazu na svoje probleme

rok je cim prije mozete jer svi su rokovi da se na ovu problematiku ukazuje vec odavno prosli
radove dignite tu u galeriju ili posaljite meni na mejl
hvala Smile

ako zelite potpisati peticiju, ista je ovdje: http://www.roda.hr/apeli.php?ID=4


(slogan se referira na slogan 'Kad srce kaže da, kaže Hrvatska' )

Cijela tema vezana je uz stavljanje na dnevni red po hitnoj proceduri Konačnog prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji

vise o tome:
Quote:
Posebno pismo Udruge RODA zastupnicima uoči nastavka 11. sjednice Hrvatskog sabora

U Zagrebu 16. lipnja 2009.



MEDIJIMA – SVIMA

Uoči nastavka 11. sjednice Hrvatskog sabora koja počinje sutra, Udruga Roda se posebnim pismom ponaosob obratila svakom zastupniku apelirajući da ne glasaju za ovakav zakon.

Sličnim pismom, uz zamolbu za prisustvovanjem na sjednici na kojoj će se o ovom Nacrtu raspravljati, obratili smo se i svim nadležnim saborskim Odborima.

U pismu skrećemo pozornost na odredbe koje bi, kad bi se izglasale, bitno narušile već stečeno pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, ograničile medicinske metode pomoći pri oplodnji, štetno utjecale na zdravlje žene, smanjile uspješnost svakog postupka za najmanje 10%, bitno poskupile postupak i tako osobama s problemom neplodnosti još više otežale put do djeteta.

Naime, prema ovom Nacrtu prijedloga zakona, ženi se u jednom postupku mogu oploditi najviše tri jajne stanice, a za zametke koji nisu vraćeni u tijelo žene nije predviđena krioprezervacija.

U praksi to znači da se žena pri svakom neuspjelom pokušaju, umjesto da joj se u tijelo vrate zamrznuti zameci, izlaže ponovnoj hormonskoj stimulaciji, što je ponajprije štetno za fizičko i psihičko zdravlje, a i sam postupak bitno poskupljuje.

Ovako restriktivno rješenje (pravo na oplodnju samo tri jajne stanice po postupku te zabranu krioprezervacije u homolognoj oplodnji) u cijeloj Europi imala je samo Republika Italija, no ukinuto je Odlukom Ustavnog suda iz travnja 2009. godine, uz obrazloženje kako ne nudi realnu mogućnost za zanošenje.

Skrećemo pozornost na još neke nedopustive nedostatke npr. nepostojanjem prava na medicinski potpomognutu oplodnju izvanbračnim partnerima i ženama bez partnera u RH krše se još dva važeća zakona - Obiteljski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova, a neanonimnost donacije genskog materijala upućuje na činjenicu da donacija neće biti.

Predloženi Konačni nacrt prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, osim što je daleko najrestriktivniji u Europi, štetan je i za zdravlje žene i protivan proklamiranoj populacijskoj politici. Primjena ovog zakona, ukoliko se izglasa, značila i dodatno opterećenje za državni proračun.

Predlagatelj zakona za to ne pokazuje potrebnu odgovornost, što bi za posljedicu u slučaju izglasavanja ovako predloženog zakona značilo da se dijelu građana uskraćuje roditeljstvo, a svim građanima kojima je takva pomoć potrebna otežava se ionako težak put do djeteta, i to uz posljedice štetne po zdravlje žene.

Roda je dosad skupila preko 11700 potpisa građana koji traže da se sporni zakon povuče iz procedura, a protiv ovakvog prijedloga zakona izjasnili su se i liječnici i stručnjaci koji se bave medicinski potpomognutom oplodnjom u Hrvatskoj.

Udruga Roda


Quote:
Šokirani smo načinom na koji se Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odnosi prema osobama s problemom neplodnosti jer im, unatoč stalno deklariranoj skrbi za pronatalitetnu politiku, priprema jedan od najkonzervativnijih zakona u Europi.

Prema najavi ministra Darka Milinovića, u roku od deset dana resorno ministarstvo namjerava u Vladu proslijediti Prijedlog nacrta zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji bi odmah zatim trebao biti poslan u Sabor na usvajanje po hitnoj proceduri.

Čemu odjednom tolika žurba u pripremi zakona što ga je Vlada prvi put predstavila javnosti još u rujnu 2004. pa ga odmah zatim povukla i poslala na doradu Ministarstvu zdravstva na daljnjih gotovo pet godina?

Zbog čega je ministar zdravstva Darko Milinović jučer izjavio da Republika Hrvatska nema zakon koji regulira područje medicinski potpomognute oplodnje, kad takav zakon postoji i na snazi je još od 1978. godine?

Odgovor na oba pitanja vrlo je jednostavan.

Ministarstvo zdravstva je uspjelo pripremiti Prijedlog zakona koji je restriktivniji od ovoga koji je na snazi, starog preko trideset godina. Prijedlog novog zakona smanjuje broj korisnika prava na MPO (jer to pravo više ne bi imali parovi koji nisu u bračnoj zajednici), te smanjuje broj metoda postupaka potpomognute oplodnje (budući da ne bi bilo dopušteno zamrzavanje zametaka). Ministarstvo se opravdano boji ogorčene reakcije osoba kojima je zakon namijenjen, a to je 18% građana s problemom neplodnosti koji su u fertilnoj dobi.

U izradu ovog Prijedloga nacrta zakona nisu bile uključene osobe s problemom neplodnosti kojima je zakon namijenjen, iako se u RH dvije udruge, "Roda" i "Beta", intenzivno aktivno bave tom problematikom. Obje Udruge prepoznate su među brojnim pacijentima koji nam se obraćaju, iznose teškoće i traže savjete. To nam daje cjelovit uvid u njihove probleme i potrebe, što je za izradu predmetnog zakona od velikog značaja. Stoga smo se i obratili Ministarstvu zdravstva s molbom da nas uključi u radna tijela za izradu zakona. Odgovor nikada nismo dobili.

Jednako tako nikada nismo dobili konkretan odgovor na pitanje u kojoj je fazi izrada Zakona, niti bilo kakav pripremljeni radni materijal na koji bismo se u svojstvu zainteresiranih pacijenata mogli očitovati.

Rezultat takvog pristupa je ovaj prijedlog koji, prema najavi resornog ministra, između ostalog predviđa oplodnju samo tri jajne stanice pacijentice u jednom postupku. Ovo znači da mogućnost zamrzavanja zametaka nije predviđena iako se sada, budući da nije u neskladu s postojećim pozitivnim propisima, ova mogućnost koristi u praksi i povećava uspješnost svakog postupka za daljnjih deset posto.

Ovaj Prijedlog nacrta zakona znači da će uspješnost postupaka zbog zabrane zamrzavanja zametaka pasti i znatno poskupiti postupak, jer će žena nakon svakog neuspješnog pokušaja morati na ponovnu hormonsku stimulaciju, umjesto da se iskoriste zamrznuti zameci.

O tome koliko ova mogućnost znači za pacijenticu, jer u slučaju neuspjelog postupka ne mora ponovo na, za fizičko i psihičko zdravlje žene izuzetno stresnu hormonsku stimulaciju, već se pri sljedećem pokušaju koriste zameci preostali od prethodnog postupka, ne treba niti govoriti.

Na postupke medicinski potpomognute oplodnje prema ovom Prijedlogu imaju pravo samo bračni parovi, što je nezakonito, jer se takvom odredbom krše dva postojeća zakona: Obiteljski, prema kome je izvanbračna zajednica izjednačena s bračnom, te Zakon o ravnopravnosti spolova, prema kome je svaka diskriminacija temeljem bračnog ili obiteljskog statusa zabranjena. Po važećem zakonu, korisnici prava na medicinski potpomognutu oplodnju su i izvanbračni parovi.

Kako bi zamazalo oči javnosti, Ministarstvo zdravstva predvidjelo je u novom Nacrtu prijedloga zakona pravo na donaciju jajne i sjemene stanice, no uvjeti pod kojima je donacija predviđena garantiraju da donacija neće biti niti približno dovoljno.

Ovim prijedlogom, naime, donacije se uvjetuju pravom na ovaj način začetog djeteta da kada navrši 18 godina sazna tko mu je biološki roditelj. Prema iskustvima drugih zemalja, oduzimanjem prava na anonimnost kod donacije jajne i sjemene stanice znatno se smanjuje broj donatora. U Sloveniji, na primjer, ovaj uvjet doveo je do toga da je prva donacija jajne stanice obavljena tek pet godina po donošenju zakona. Istovremeno, prema procjeni struke, u Hrvatskoj približno 400 osoba godišnje treba donaciju sjemene ili jajne stanice.

Vrlo je jednostavan i odgovor na pitanje zbog čega se predlagatelj odlučio na tako restriktivnu varijantu zakona koja niti izdaleka ne zadovoljava potrebe zainteresiranih korisnika.

Ministarstvo je ispred interesa građana kojima je zakon namijenjen stavilo svoje političke interese i interese jedne društvene skupine, u ovom slučaju Crkve, koja je prema riječima ministra, za razliku od pacijenata i korisnika zakona - pitana za mišljenje.

Za kraj možemo samo zaključiti da ovakav zakon ne treba nikome i da ćemo se svim dopuštenim sredstvima boriti da nikada ne bude izglasan.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
godzilla



Joined: 22 Oct 2007
Posts: 46

PostPosted: 12.07.2009 08:27    Post subject: Pitanje? Add user to your forum ignore list Reply with quote

pozdrav
- o kakvom plakatu govorimo - dimenzije?
- da li dizajn može biti slobodan?

_________________
Veni ,vidi, viči...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
aidevise



Joined: 30 Nov 2007
Posts: 128
Location: zg/smb

PostPosted: 12.07.2009 10:54    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

e haj godzilla

nadam se da te je potaknuo jucerasnji prosvjed s zagrebackog Trga i drugih gradova u RH (Zadar, Rijeka, Pula, Karlovac & Slavonski Brod)

kad sam pisala misla sam na jumbo plakat (da, znam trebala sam onda tak i napisat, al sam zaboravila) jer sam misla da ce bit veci odaziv i da cemo sve to ev. i stici stici obljepit RH

ali u biti ono sto nam treba je idejno rjesenje koje ce se moci primjeniti na bilo kojem formatu jer ova borba je tek pocela - nece tako brzo zavrsiti

i da
slobodan je dizajn - napravi onako kako osobno dozivljavas ovo prestrasno ogranicavanje sloboda gradjana

godzilla tenks unaprijed, a svi ostali --> ako je i vas ovo jucer razljutilo pozivam da se ukljucite

za inspiraciju kopiram linkove na vijesti s jucerasnjeg prosvjeda:

Quote:
HRT http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=43083&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=7a8aaa91d4
24 sata http://www.24sata.hr/news/clanak/ovo-je-za-sve-bebe-koje-nikada-nece-biti-rodene/125559/?context=naslovnica&web_page_id=main_page_news
BARKUN http://www.barkun.hr/index.php/2009071126979/PULA/Pula-Puhanjem-baloncica-protiv-Milinovicevog-Zakona-o-medicinskoj-oplodnji.html
net.hr http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2009/07/11/0084006.html?pos=n2
T-portal http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/28353/Prosvjed-protiv-Zakona-o-umjetnoj-oplodnji.html
dnevnik.hr http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/baloni-za-djecu-koja-se-nikada-nece-roditi.html
kriz zivota http://www.kriz-zivota.com/zoom/4607/
glas istre http://www.glasistre.hr/istra/vijest/84218
vecernji http://www.vecernji.hr/vijesti/mama-jadranka-milinovicu-da-je-bio-vas-zakon-ne-bih-imala-svoju-petru-clanak-3703
RTL http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=9399
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
aidevise



Joined: 30 Nov 2007
Posts: 128
Location: zg/smb

PostPosted: 12.07.2009 10:56    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

zaboravih reci - ono sto je jako vazno, a slabo se spominje je sljedece: ako se ovaj zakon donese, njegove posljedice su dalekosezne i pogodit ce strasno i populaciju koja ovaj cas uopce NE ZNA da ima problem s neplodnoscu
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    mi3dot.org Forum Index -> Natječaji All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group