Forum FAQForum FAQSearchSearch MemberlistMemberlist Forum ignore listForum ignore list RegisterRegister ProfileProfile Log in to check your private messagesLog in to check your private messages Log inLog in
CS4-problem: dimenzije okvira i njegovog sadržaja

 
Post new topic   Reply to topic    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jeluska



Joined: 01 Feb 2006
Posts: 25

PostPosted: 24.09.2009 11:37    Post subject: CS4-problem: dimenzije okvira i njegovog sadržaja Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ovako, u cs3 i 4 sam uočila problem koji u dvojci nije postojao.
Dakle, imam npr. okvir u kojem je kadrirana slika, tj. dio slike - a sve je veličine 10 cm.
Sad bih trebala smanjiti / povećati okvir i sliku u njemu na neku drugu dimenziju, npr. 3 cm.
Logično bi bilo odabrati okvir, promijeniti mu dimenzije u npr. 3 cm, lupiti enter i dobiti okvir sa sličicom unutra na 3 cm veličine. Tako je bilo dvojci.
U trojci se dešava ovo: okvir se smanji, ali sadržaj ostane isti, tako da sam umjesto smanjivanja sadržaja dobila cropanje.

Ima li netko rješenje za ovo?

Gledala sam help. Ništa nisam našla Eh?
Back to top
View user's profile Send private message
Tompa



Joined: 14 Oct 2004
Posts: 64
Location: Prudnice

PostPosted: 24.09.2009 14:02    Post subject: Re: CS4-problem: dimenzije okvira i njegovog sadržaja Add user to your forum ignore list Reply with quote

jeluska wrote:

Ima li netko rješenje za ovo?
Gledala sam help. Ništa nisam našla Eh?


hmmmm Confused

desna tipka misa / Fitting / Fit Content to frame ?

inace u helpu:
Frames and objects / Working with frames and objects


Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jeluska



Joined: 01 Feb 2006
Posts: 25

PostPosted: 24.09.2009 14:11    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Ne, meni treba način da zadam veličinu okvira (gore lijevo, gdje piše dimenzija okvira) i da se onda taj dio slike koji već je u okviru smanji / poveća skupa s okvirom.
Fit content to frame - smanjuje ili povećava cijelu sliku, a ne samo onaj detalj koji je vidljiv.

Ajde probaj molim te sam i reci mi šta dobiješ.

Napominjem da smanjivanje i povećavanje u postocima funkcionira normalno.
Back to top
View user's profile Send private message
Tompa



Joined: 14 Oct 2004
Posts: 64
Location: Prudnice

PostPosted: 24.09.2009 14:39    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

jeluska wrote:
... i da se onda taj dio slike koji već je u okviru smanji / poveća skupa s okvirom..


aaa. ja ti nist ne razumijen ljude od prve (valjda zato kaj ne citam pazljivo) Smile

drzi pritisnuto ctrl+shift dok mijenjas velicinu okvira. (ili samo ctrl)
ili koristi scale tool...
nijedno nije najpreciznije pa zato koristi gujde... :\
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jeluska



Joined: 01 Feb 2006
Posts: 25

PostPosted: 24.09.2009 14:49    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Sve te načine znam i koristim.
Ključ je u tome da trebam okvire točno na neku dimenziju (njih puuuuuno) i da bi trebala moći ZADATI DIMENZIJU NUMERIČKI (npr. 3 cm širine), i da se onda cijeli okvir i VIDLJIVI SADRŽAJ (znači ono što je već kropano) zajedno smanje na zadanu dimenziju. To je ono što je funkcioniralo u dvojci, ali ne radi u trojci i četvorci. Sad

Ajde Tompa, kad se već dopisuješ samnom Wink , probaj napraviti to što kažem: uzmeš neku sličicu, kropaš dio, pogledaš polje u kojem su ti dimenzije objekta (gore lijevo, valjda je kod svih tako), i promijeniš dimenziju u tom polju. I vidi da li ti se dešava novo kropanje na tu dimenziju ili nešto drugo.
Back to top
View user's profile Send private message
Dach



Joined: 24 Sep 2009
Posts: 2

PostPosted: 24.09.2009 14:53    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Isti problem - i bez odgovoroa. Ni na Adobeovom forumu niko nije dao odgovor. Hmm
Najbolje od svega je da stvar odlicno funkcionira ako zadas da se slika poveca/smanji u postotcima, ali ako zadas dimeziju skejla se okvir a slika ostane ista.

Last edited by Dach on 24.09.2009 15:39; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Tompa



Joined: 14 Oct 2004
Posts: 64
Location: Prudnice

PostPosted: 24.09.2009 14:59    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

heh, pazi, Adobe je razdvojio promjenu velicine frejma (ona sirina i visina u control paleti) i scaliranje svega - oni postotci... zato ti i rade postotci a ne w&h.
ja si obicno unaprijed pripremim slike tak da ih ne trebam u IDu resizati (ok, nije to neki image-heavy posao, al opet, ak ih imam puno radije ih unaprijed pripremim.
ne znam sto bih ti savjetovao - ne znam kakav je posao i kolko cesto moras mijenjat velicinu... mozda da namjestis frameove, pa onda posebno kropas sadrzaj?
ili pak da napravis skriptu za to? - ono, za sve frejmove (selektirane ili s pridruzenim stilom) proracuna trazeni postotak i scalira ga za tolko - ak svi trebaju bit iste velicine...? Think
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jeluska



Joined: 01 Feb 2006
Posts: 25

PostPosted: 24.09.2009 15:10    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Uh Dach, nije mi drago to čuti. Sad

Tompa, znaš kako je s materijalima, jedan dan ih pripremiš, a za tjedan dana se dese promjene sve baciš u smeće i ideš ponovo.
A često puta mi je lakše i sigurnije sve skropati u indizajnu, jer kad se pojavi potreba za novim kadrom - ajde nanovo.

Imam i jednu situaciju s fusnotama, ali za to ću otvoriti novi topic. Rolling Eyes
Back to top
View user's profile Send private message
Tompa



Joined: 14 Oct 2004
Posts: 64
Location: Prudnice

PostPosted: 24.09.2009 15:18    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

hmda, onda mi se cini najlukavije napravit skriptu za to - ak svi okviri moraju bit isti, onda je jednostavnije; ako ne, onda slozis dialog za sirinu i/ili visinu...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Dach



Joined: 24 Sep 2009
Posts: 2

PostPosted: 24.09.2009 15:46    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Vidi - imam oko 900 slika snimljenih s klinovima.
Dizajner napravi prelom i ne ceka da se slike obrade - tj. kropa ih direktno u prelomu,
Sto znaci dok obradim fotke RGB>CMYK, izostri, posvjetli bla bla bla - necu ih jos i kropat jer onda moram svih 900 ponovo fitat u ID....
Ne moram napomijati da velicine nisu iste - niti fotkanih objekata - u ovom slucaju umjetnickih slika; niti ce slike u katalogu biti iste velicine......
Fak...!
Back to top
View user's profile Send private message
suncek



Joined: 18 Feb 2005
Posts: 614
Location: Zgb

PostPosted: 24.09.2009 19:17    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dach wrote:
Vidi - imam oko 900 slika snimljenih s klinovima.
Dizajner napravi prelom i ne ceka da se slike obrade - tj. kropa ih direktno u prelomu,
Sto znaci dok obradim fotke RGB>CMYK, izostri, posvjetli bla bla bla - necu ih jos i kropat jer onda moram svih 900 ponovo fitat u ID....
Ne moram napomijati da velicine nisu iste - niti fotkanih objekata - u ovom slucaju umjetnickih slika; niti ce slike u katalogu biti iste velicine......
Fak...!


ovako Very Happy
moras izracunat postotak Very Happy i onda samnjujes porema postotku to ti je onaj "prozorcek" desno od prozorceka za odredjivanje velicine u mejrnim jedinicama (mm, inch, point)

_________________
----->
studio-propaganda.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Tompa



Joined: 14 Oct 2004
Posts: 64
Location: Prudnice

PostPosted: 24.09.2009 19:31    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dach wrote:
Vidi - imam oko 900 slika ...


hm, opet skripte.... za to je, cini mi se, najbolje uprazniti jednostavnu skriptu koja se veze keyboard kraticom. mozda cak ne bi bilo ni klik misem vise nego kad bi mogao direktno odredjivat visinu i sirinu.

ako treba, mogu probat ovih dana - ako netko to prije ne napravi - slozit skripticu za tako nesto... Confused
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
suncek



Joined: 18 Feb 2005
Posts: 614
Location: Zgb

PostPosted: 24.09.2009 19:51    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Tompa wrote:
Dach wrote:
Vidi - imam oko 900 slika ...


hm, opet skripte.... za to je, cini mi se, najbolje uprazniti jednostavnu skriptu koja se veze keyboard kraticom. mozda cak ne bi bilo ni klik misem vise nego kad bi mogao direktno odredjivat visinu i sirinu.

ako treba, mogu probat ovih dana - ako netko to prije ne napravi - slozit skripticu za tako nesto... Confused


kaj se scripti tice adobe exchange ima cudo istoh pa bi bilo OK prvo tamo prosvrljati...

_________________
----->
studio-propaganda.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
GR



Joined: 02 Apr 2007
Posts: 302
Location: Zagreb

PostPosted: 24.09.2009 20:11    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Imaš 3 mogućnosti; 1. je ovo što je Suncek napisao iako je malo komplicirano Very Happy ali ako su ti sve dimenzije iste i trebaš sve smanjit na iste dimenzije onda je to čas posla!
2. način ti je da postaviš guides-e na tu veličinu, postaviš jedan kut conteinera a drugi scale-aš(shift + ctrl),naravno uključi snap to guides i 3. način je najneprecizniji, dakle (shift + ctrl) i dok gore ne vidiš da je recimo 3cm Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Tompa



Joined: 14 Oct 2004
Posts: 64
Location: Prudnice

PostPosted: 27.09.2009 14:37    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Hm, ovo bi trebalo odgovarat onome sto, kak mi se cini, jeluska (i Dach) trebaju.

https://share.acrobat.com/adc/document.do?docid=db44e975-3cc5-4362-9132-7504686e02bb

Trebalo bi raditi u idcs3 i idcs4 (a nadam se da i bude radilo Very Happy)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
jeluska



Joined: 01 Feb 2006
Posts: 25

PostPosted: 28.09.2009 09:30    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

BRAVO TOMPA!

Radi! Puno hvala stari!
Back to top
View user's profile Send private message
jeluska



Joined: 01 Feb 2006
Posts: 25

PostPosted: 28.09.2009 09:34    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

suncek wrote:
Tompa wrote:
Dach wrote:
Vidi - imam oko 900 slika ...


hm, opet skripte.... za to je, cini mi se, najbolje uprazniti jednostavnu skriptu koja se veze keyboard kraticom. mozda cak ne bi bilo ni klik misem vise nego kad bi mogao direktno odredjivat visinu i sirinu.

ako treba, mogu probat ovih dana - ako netko to prije ne napravi - slozit skripticu za tako nesto... Confused


kaj se scripti tice adobe exchange ima cudo istoh pa bi bilo OK prvo tamo prosvrljati...


Tamo sam našla jednu koja mi rješava problem fusnota i kidanja veza među tekstualnim okvirima Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
dgebauer



Joined: 28 Jan 2008
Posts: 15

PostPosted: 29.09.2009 15:32    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

U polje gdje inače upisuješ promjenu veličine u postocima upiši novu dimenziju u mm ili cm ili bilo kojoj jedinici. Dakle, pod postotke upišeš 3cm i pritisneš enter.

Pozdrav,
Dag
Back to top
View user's profile Send private message
jeluska



Joined: 01 Feb 2006
Posts: 25

PostPosted: 30.09.2009 08:41    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Dakle, stvarno Confused

Probala sam Dag i to zaista funkcionira. Ali nikad u 100 godina mi ne bi to palo na pamet...

Di si bio u četvrtak i petak kad mi je trebalo.... Laughing
Back to top
View user's profile Send private message
dgebauer



Joined: 28 Jan 2008
Posts: 15

PostPosted: 30.09.2009 09:29    Post subject: Add user to your forum ignore list Reply with quote

Da to je jedno jaaako user friendly rješenje Very Happy

Ono šta je zgodno je da možeš u svim poljima gdje se upisuju dimenzije upisivati matematičke operacije i to s različitim jedinicama.
Na primjer možeš upisati da je dimenzija, uvlaka, nudge, debljina linije... XXmm+YYpt.
Zna biti korisno.

Drugi put ću se probati požuriti Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    mi3dot.org Forum Index -> DTP i print dizajn All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group