Latest forum activity...
HR tablice font?
Forum: Fontovi
(12 Replies) View latest post
Frikec
09.08.2018 16:40
pozivnica za yuwabits
Forum: FFA
(1 Reply) View latest post
prankter
02.03.2018 14:14
Pozivnice za privatne trackere
Forum: FFA
(1 Reply) View latest post
prankter
02.03.2018 14:13
YUWABITS
Forum: FFA
(2 Replies) View latest post
prankter
02.03.2018 14:12
Ima neko Invitation Code za TorrentHR.org
Forum: FFA
(51 Replies) View latest post
prankter
02.03.2018 14:12
Pozivnica za YUWABiTS.net
Forum: FFA
(53 Replies) View latest post
prankter
02.03.2018 14:11
Pistolero w/ Hans Dunkelkammer (DE) / Attack ...
Forum: Muzika
(0 Replies) View latest post
pistolero
04.03.2017 14:36
Tražim 3D modelere za modeliranje golf terena
Forum: Ponuda
(0 Replies) View latest post
dastefan
17.12.2016 14:50
 
 To the forum... 
Pošalji ovu stranicu prijatelju


Flash (2)
Freehand (4)
HTML (4)
Photoshop (7)
Programiranje - PHP (3)


 
» Username:
» Password:
Autologin?

 
» Registrirajte se!
» Zaboravili ste password?
97 korisnika je trenutno online
 
17 @ 0.062518
xColor Settings
Umjesto da kažemo na koji način koje settinge treba namjestiti, radije ćemo objasniti što koja opcija radi. Na taj način naučiti ćemo sami namjestiti opcije i u nekakvim drugačijim uvjetima.
Photoshop
12.09.2004 23:37 12.09.2004 23:37 4    


printer friendly version
Color Settings
Umjesto da kažemo na koji način koje settinge treba namjestiti, radije ćemo objasniti što koja opcija radi. Na taj način naučiti ćemo sami namjestiti opcije i u nekakvim drugačijim uvjetima. Color Setings dialog se otvara u Photoshopu kroz menu Edit -> Color Settings. Trebalo bi odmah uključiti Advanced mode, kako bi se prikazale sve moguće opcije Color Settingsa.
Working spaces, su tzv. kolor profili koji se koriste za obradu slika. To bi trebali biti profili koji imaju dobro namještenu neutralnu komponentu. Neutralne boje na slici vrlo su bitne jer od njih mozak polazi kada promatramo sliku. Ako su na slici (bilo otisnutoj ili na ekranu) neutralne boje pogrešne, dojam je da je cijela slika pogrešna.

 
 
Krenimo prvo na RGB working space, budući da ćemo u njemu obavljati sve kolor korekcije.
(4) AdobeRGB1998 je dobar izbor za korigiranje i snimanje slika. Ima izvrsnu neutralu, a dovoljno ima velik gamut tako da se u njemu mogu snimiti izvorne boje sa raznih uređaja. sRGBIEC61966 je Microsoftov i HPov pokušaj izrade prosječnog kolor profila sa prosječni monitor. Ukoliko Windowsi nemaju izabran monitor profil u Display optionsima (a većina ljudi to nema namješteno), Windowsi pretpostavljaju da se radi o slikama u sRGBu. Ovaj profil se koristi kod izrade za Web. Ako je on izabran kao working space, slike će izgledati isto u Photoshopu kao i u programima poput Dreamweavera.
(3) "Monitor RGB - ime profila" pokazuje koji se trenutni monitor profil koristi. Monitor profil također se može izabrati kao working space, ali korisnost toga je vrlo upitna jer monitor profili u pravilu nemaju dobru neutralu i imaju manji gamut od tiska, čime sami sebe ograničavamo već u startu.
(2) Load RGB i Save RGB omogućavaju učitavanje profila koji se ne nalazi na standardnom mjestu gdje su profili i snimljeni (pod WinXP to je ..Windows/System32/spool/driver/color/ folder)
(1) Custom RGB omogućava samostalno definiranje RGB working space-a, no ovdje se nećemo baviti time.

  
 
Kod CMYK working space-a vidimo trenutno aktivni working space (3). (2) Također možemo učitati vanjski profil koji se ne nalazi na nekoj drugoj lokaciji na disku (vidi iznad), te samim time nije na listi profila. Ukoliko nemamo separacijski profil od tiskare, možemo i sami napraviti separacijske settinge i snimiti ih kao ICC profil - Custom CMYK (1).

  
 
Custom CMYK dijalog na prvom mjestu nudi ime profila (ime profila trebalo bi biti opisno tipa: ime, datum, opis). (1) Ink Options - Ink Colors koristimo za definiciju boja koje se koriste u tisku. Uz određene standardne settinge boja, mi možemo upisati i svoje, izmjerene Custom vrijednosti boja (vidi ispod). U pravilu ovaj pristup daje točnije rezultate od predefiniranih ink boja.
Dot Gain ili prirast točke je razlijevanje tinte po papiru, izraženo u postotku. Primjerice, ako u tisak predamo 50% raster, zbog razlijevanja boje na papiru prilikom tiska i upijanja te boje u papir, 50% raster vrlo lako može u tisku biti tamniji i gušći, bliže npr. 70%. Photoshop pri izradi separacije može kompenzirati dot gain, tako da kod separacije odmah oduzme zadanu dot gain vrijednost i time kompenzira za dot gain koji će se dogoditi u tisku. Dot Gain: Standard XY%, je u biti dot gain na 50% rastera i vrijedi za sve separacijske boje jednako. U stvarnosti se neke separacije više 'razlijevaju / prirastaju' od drugih, pa je bolje koristiti Curves umjesto Standard, još bolje ukoliko posjedujemo podatke za Dot Gain svake separacije posebno.

(2) Separation Options
Separation Options: GCR - Gray Component Replacement / UCR - Under Color Removal
Najjednostavnije rečeno, kod UCR-a, crna boja se koristi samo u neutralnim i tamnim dijelovima slike, dok kod GCR-a crna separacija ide puno 'dublje' u obojani dio slike na način da tamo gdje su podjednake vrijednosti Cyana, Magente i Yellowa tamo Photoshop "skida" određeni postotak CMYa a dodaje black (K).
 
UCR ima vrlo strmu krivulju za crnu separaciju što znači da ista je vrlo blaga a posebno je dobar za reprodukciju slika koje imaju detalje u tamnim i saturiranim tonovima. Kod GCRa to nije slučaj ali da bi to nadomjestili imamo UCA opciju (vidi ispod).
 
Tiskare preferiraju GCR zbog jednostavnije reprodukcije neutralnih tonova.
 
Black Generation kod GCRa namješta krivulju crne separacije. Light je dobar setting za većinu slika jer ako se koristi neki 'teži' black generation, dobivamo crni raster čak i u srednjim i svijetlim tonovima boja što može dati dojam da su boje 'prljave'.
 
Black Ink Limit postavlja najvišu vrijednost K (black) komponente, tj. s koliko posto crne će se separirati najtamnija točka. Primjerice, kod settinga 100%, crna boja 0R 0G 0B će se separirati kao 100%K + odgovarajuće CMY vrijednosti unutar zadanog Total Ink Limita.

Total Ink Limit je maksimalni dozvoljeni ukupni zbroj postotaka separacija. Cyan % + Magenta % + Yellow % + blacK % nikad ne smiju biti veći od zadanog Total Ink Limita. Ovo je jedna od prednosti korekcije slika u RGBu. Ako papir ne može podnijeti Total Ink Limit veći od 260% ovdje ga unesemo i kod separacije Photoshop pazi da se taj postotak ne prekorači. U protivnom bi količina tinte ako je veća od Total Ink Limita mogla uzrokovati veliko razlijevanje boja pa čak i raspadanje papira (npr. novinskog) zbog prevelike količine (nanosa) boje. Kod korekcije slika u CMYKu vrlo je lagano prekoračiti Total Ink Limit, a Photoshop skoro nikako ne upozorava da se to dogodilo.

UCA amount dodaje CMY boje u tamne neutralne tonove (sjene) i time se dobiva veće zacrnjenje u neutralnim tamnim tonovima.

 
 
Ink Colors - Custom je definicija boje separacija. U nekim tiskovnim procesima otisnute boje su drugačije od standardnih. Na to utječu razni faktori, od boje podloge (papira) pa sve do kiselosti vode koja se koristi u boji. Najbolje je tražiti od tiskare zadane vrijednosti (C, M, Y, MY, CY, CM, CMY, K i W - boja papira) i to za 100% raster tih boja. Tiskare u pravilu posjeduju Spektrofotometre i mogu izmjeriti i dati te vrijednosti, najčešće u Lab koordinatnom sustavu. Boje podloga, tj. papira mogu varirati od žućkastih do ekstremno bijelih (zavisno koliko je izbjeljivača dodano prilikom proizvodnje papira). Boja papira također utječe na boje otisnutih separacija te ih može izmijeniti. Zato je radi točnosti potrebno izmjeriti vrijednosti (C, M, Y, K, CM, CY, MY, CMY i K baš na papiru na kojem će se na kraju i tiskati).  

(1) Color Management Policies bi trebalo postaviti na Preserve Embedded Profiles kako bi se prilikom učitavanja slike učitao i sam profil ugrađen u sliku. Ukoliko se profil u slici razlikuje od Working Space-a, Photoshop će to javiti i ponuditi konverziju ili rad u color spaceu koji je ugrađen (embedded) u sliku. Najčešće se slika konvertira u working space. Da bi to stvarno bilo tako, treba uključiti Profile Missmatches: Ask when opening i Ask when pasting. U cijelom postupku trebalo bi pripaziti da bude čim manje konverzija jer se kod svake konverzije iz profila u profil gubi određeni dio podataka (out of gamut boja a time i detalja sa slike).
Uključen Missing Profiles: Ask when opening nam javlja kod otvaranja slike ako ta slika nema ugrađeni profil. Nudi nam se i opcija da Assign-amo, tj. dodamo profil slici što se u pravilu svodi na nagađanje color space-a u kojem je slika snimljena. Bitno je pogoditi točan ili što bliži profil, napraviti korekcije i onda konvertirati sliku u output profil.

(2) Conversion options nudi izbor Engine-a. Engine je program koji radi konverziju iz profila u profil. Adobe (ACE) se pokazuje puno boljim (točnijim) od ostalih. Kod Windowsa možemo birati i "Windows ICM" (tj. Linocolor CMM) a kod Mac-a ColorSync koji onda koristi engine koji je izabran u ColorSyncu.
Use black point compensation, pazi da se crna točka source profila pomakne u crnu točku destination profila.
Use dither 8-bit/channel images je korisna opcija koja dodaje dither noise kod konverzije 8 bitnih slika iz profila u profil, i time prikriva neželjenu posterizaciju. Kod rada sa 16 bitnim slikama taj problem je puno slabije izražen (ili ga čak i nema ponekad) tako da je ova opcija usmjerena prvenstveno na konverziju 8-bitnih slika.
 
(3) Desaturate Monitor Colors By može se koristiti da se kompenzira blještavilo (emisija svjetlosti) iz monitora. Pošto monitor emitira svjetlost (a papir reflektira) boje na monitoru često izgledaju saturiranije o kontrastnije nego u tisku. Ova opcija se u pravilu ostavlja isključenom, ali ako baš smatrate da je bolji prikaz sa uključenom, treba je uključiti i upisati postotak.
 
Blend RGB Colors Using Gamma - OFF

 
 

Autor: Dr01  

« povratak

Komentari

re: Color Settings
ZAKON

Dr01 is my hero
 Komentar: Sulien 15.09.2004 23:10
re: Color Settings
ovo mi je zaista od velike koristi. hvala što si to podijelio s nama.
 Komentar: Mili 15.02.2005 22:18
re: Color Settings
Baš ti hvala. Naime, konačno se namjeravam ozbiljnije posvetiti fotografiji...
 Komentar: jilber 12.12.2007 16:20
re: Color Settings
bravo :-)
 Komentar: LucijaRGB 14.11.2008 12:28
** Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare **