View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Philatz
Joined: 22 Sep 2003 Posts: 3176 Location: Zagreb/Croatia .. London/UK
|
Posted: 21.10.2005 12:48 Post subject: Pohani Sir by Obuceni Philatz |
|
|
Khm. paz' vamo, dosta onih koji su kod mene probali pohani sir su me pitali kako ga radim, koja je tajna tog sira i zasto je tako ukusan. Meni osobno nije nista posebno ali ljudi ga ocito obozavaju stoga, evo recepta pa mozete i sami probat napravit odlican pohanac.
Prvo.
Najvaznija stvar kod odabira sira je zamisliti si ne sto sir moze napraviti za vas vec sto vi mozete napravit sa sirom. Ja na to gledam kao na parenje, na spajanje, breeding process. Daklem, uzmem sir Podravac ili Tilzit, uz njih uzmem i malo Parmigana ili Dimsija. Nikako za pohanje ne uzimam Camambert ili Chedar i sl. sireve jer.. steta njih pohat.
Drugo.
Sir (Podravac ili Tilzit) se reze na ploske (dakle koliko god vam treba u bilo kojim velicinama no bitno je da je oko 1 cm debeo). Dimsi se reze na jos tanje fetice tj. jos bolje ga je rezati sa onom rezalicom za sir tako da imate male sicusne fetice koje samo naljepite na 1cm debele ploske sira.
Trece.
Jaja i krusne mrvice. Stavite par jaja u tanjur (ja nikad ne stedim na jajima, jednostavno ih izlupam dva-tri unutra jer ako mi isfali onda jos kasnije moram razbijat jaja sa prstima punima krusnih mrvica i onda sve okolo zaserem sa jajima i mrvicama.. i onda moram jos i cistit kasnije), uzimajte jednu po jednu ploscicu sa zaljepljenim dimsijem gore (tajna za zaljepit dimsi na plosku sira je malo vode tj. vlage, tanka fetica dimsija se isti tren zalijepi na plosku sira. Svaka ploska PRVO ide u krusne mrvice pa u jaja (neki obrnuto no ja ovako jer ovako se dobije malo zraka izmedju sira i krusnih mrvica pa se sir lijepse otopi i popuni taj zrak sa sirom, i sto je najvaznije, ne curi van). Dakle, prvo u krusne mrvice pa u jaja, pa opet u krusne mrvice pa u jaja pa opet u krusne mrvice pa u jaja - ja ponavljam process dok ne vidim da su sve rupe na siru popunjene tj. da sir nikuda van ne bi mogao iscuriti, uglavnom moja je tajna da sir dobro popunim jajima i krusnim mrvicama.
Cetvrto.
Tava. Teflonka ili neka slicna, gore ide ulje (ulje ide po volji ali bolje je vise ulja, ja stavim minimalno jer je sir iovako ionako vec masan pa ga ne zelim zamastit da slijedecih dva dana ne mogu disat kad ga pojedem). Tava mora biti uzarena, ulje mora spricati van od vrucine i tek tada mozete stavit gore vase gotove ploske sira (dakle izjajizirana i izkrushimrvicirana). Ja inace u ulje stavim i malo vegete ili bosiljka (daje totalno drugaciji okus hrani). Stavite sir na tavu. Nekoliko minuta kasnije kada vas "file" poprimi zlatnu boju, sve je gotovo.
Peto.
Izvadite pazljivo iz tave, stavite na papirnate maramice tj. one velike role papira za brisanje ruku da se iscjedi ulje. Vas sir je gotov, posluzite ga ili uz pommes, limun, kruh... a nikako uz rizu, tjesteninu ili neki ljuti umak.
ZAKLJUCAK:
Tajna svega je koliko volite to sto radite za jest, naravno mozete napravit sandwich od polya i sira i zaboravit sve ovo gore napisano ali ako stvarno zelite pojest nesto fino onda se drzite nekih pravila ili napravite svoja sama pravila, zakone i zacine - zacin je majka svega. Zacin poput Vegete recimo zna i zamaskirati najgore jelo ikada i pretvorit ga u nesto "hmm.. zanimljiv okus" drugacije.
toliko od mene, nadam se da cete isprobati recept i uzivati pripremajuci vase jelo.
Vas,
Chef D’ Cuisine, Phil. |
_________________ █ Danger Global Warming ► Midnight Formula ►Kunstterrorist Organisation ►flickrlatz |
|
Back to top |
|
|
jojo
Joined: 27 Jan 2005 Posts: 1591 Location: insula aurea
|
Posted: 21.10.2005 12:55 Post subject: |
|
|
ja isto volim s bosiljkom, a ono prvo mrvice pa onda jaja mi je pravo otkriće, isplatilo se samo radi ovog posta provesti dan na mi3-u |
_________________ deviant / malomorgen / videoholik / cimer fraj |
|
Back to top |
|
|
Philatz
Joined: 22 Sep 2003 Posts: 3176 Location: Zagreb/Croatia .. London/UK
|
Posted: 21.10.2005 13:01 Post subject: |
|
|
jojo wrote: | ja isto volim s bosiljkom, a ono prvo mrvice pa onda jaja mi je pravo otkriće, isplatilo se samo radi ovog posta provesti dan na mi3-u |
da. ja sam to isprobao ono, cista slucajnost ali fakat pali, mrvice se zaljepe gore i jos se vise zaljepe kad ih nakon toga tutnes u jaja jojo!
try it, a sto se bosiljka tice, don't leave home bez njega!
Indiana Jones je imao Bic i onu torbicu, ja imam Bosiljak i kond... ooovaaaaj.. maramice za nos! |
_________________ █ Danger Global Warming ► Midnight Formula ►Kunstterrorist Organisation ►flickrlatz |
|
Back to top |
|
|
jurka
Joined: 26 Aug 2004 Posts: 1088 Location: Zagreb
|
Posted: 21.10.2005 13:23 Post subject: |
|
|
Dobar! Idem ga odmah danas isprobati. |
_________________ Jedan šest | Behance | Vimeo |
|
Back to top |
|
|
astolitu
Joined: 26 Jun 2004 Posts: 547 Location: Zagreb
|
Posted: 21.10.2005 13:30 Post subject: |
|
|
meni prijatelj koji mi je ujedno i susid voli kuvat i to...on pohuje sir, ali umjesto krusnih mrvica stavlja sezam, e to ispadne ludilo!!! |
_________________ http://www.markobjedov.com/ |
|
Back to top |
|
|
kakarinac
Joined: 16 Feb 2005 Posts: 1978 Location: Rijeka
|
Posted: 21.10.2005 15:28 Post subject: |
|
|
Philatz wrote: | Ja inace u ulje stavim i malo vegete ili bosiljka (daje totalno drugaciji okus hrani). |
vidi ti mr.Phila, male tajne velikih majstora ....
Inače o-bo-ža-vam bosiljak, al se nikad ne sjetih stavit ga u ulje....
Probam... |
_________________ [ when the going gets weird, the weird turn pro.] ♫ [ kaks on dA ] |
|
Back to top |
|
|
Peewee
Joined: 12 Jan 2004 Posts: 711 Location: Velika Gorica
|
Posted: 21.10.2005 16:16 Post subject: |
|
|
Philatz wrote: | jojo wrote: | ja isto volim s bosiljkom, a ono prvo mrvice pa onda jaja mi je pravo otkriće, isplatilo se samo radi ovog posta provesti dan na mi3-u |
da. ja sam to isprobao ono, cista slucajnost ali fakat pali, mrvice se zaljepe gore i jos se vise zaljepe kad ih nakon toga tutnes u jaja jojo!
try it, a sto se bosiljka tice, don't leave home bez njega!
Indiana Jones je imao Bic i onu torbicu, ja imam Bosiljak i kond... ooovaaaaj.. maramice za nos! |
ja sebi jucer posadio, a ovaj suseni i u sendvice stavljam.... |
_________________ Pi (Pee) is a mathematical constant equal to approximately 3.14.
zivili!!! |
|
Back to top |
|
|
sinisa.kusic
Joined: 26 Jul 2005 Posts: 728 Location: Rijeka
|
Posted: 21.10.2005 16:30 Post subject: |
|
|
E još kad bi neko puko recept za pravi ( čitaj bosanski ) čevap s kajmakom |
|
|
Back to top |
|
|
Matija
Joined: 22 Oct 2004 Posts: 571
|
Posted: 21.10.2005 17:10 Post subject: |
|
|
|
|
|
Back to top |
|
|
kakarinac
Joined: 16 Feb 2005 Posts: 1978 Location: Rijeka
|
Posted: 21.10.2005 17:12 Post subject: |
|
|
marrie marry |
_________________ [ when the going gets weird, the weird turn pro.] ♫ [ kaks on dA ] |
|
Back to top |
|
|
Matija
Joined: 22 Oct 2004 Posts: 571
|
Posted: 21.10.2005 17:15 Post subject: |
|
|
A hebiga bio sam toliko uzbuđen........... |
|
|
Back to top |
|
|
hrky
Joined: 08 Sep 2003 Posts: 174 Location: Zagreb
|
Posted: 21.10.2005 17:17 Post subject: |
|
|
Ja mrzim sir! |
_________________ i'm Rick James, bitch! |
|
Back to top |
|
|
F4usT
Joined: 23 Sep 2004 Posts: 252 Location: Croatia / Čakovec
|
Posted: 21.10.2005 20:31 Post subject: |
|
|
|
_________________ sig.jpg |
|
Back to top |
|
|
modovun
Joined: 17 Aug 2005 Posts: 152 Location: New York
|
Posted: 21.10.2005 23:42 Post subject: |
|
|
Vegeta......neprijatelj svih kreativaca u kuhinji, i šire..........
NIKADA ne upotrebljavati.
d |
|
|
Back to top |
|
|
|